Oświadczenie przed wyborami

16 listopada br odbędą się wybory do samorządu. W Wąchocku i całej gminie wybierać będziemy radnych w 15 okręgach i jednego burmistrza. Dojdą do tego wybory do Rady Powiatu i do Sejmiku województwa. W gminie najwięcej emocji wzbudzą zapewne wybory miejscowe. Od kilkunastu dni, gdy opublikowałem ostatni artykuł pojawiają pytania dlaczego Kronika zamilkła?.

Portal internetowy wachock.info nigdy nie zamierzał być przeciwko komukolwiek. Każdy krytyczny tekst miał jeden cel. Wskazać nieprawidłowość i nawoływać – zrób dobrze. Dobrze wybuduj, realizuj to czego oczekują mieszkańcy. Przeczytaj tu, że to co robisz niekoniecznie zgadza się z ogólną opinią. I takie teksty będą się tu pojawiać, a wnioski Czytelnik powinien wyciągać sam.

Portal Kronika Wąchocka nie będzie propagandowym źródłem informacji na czyjąkolwiek rzecz. Kronika będzie pisać, że ktoś rządzi źle. Będzie pokazywać, że ten kto rządzić zamierza nie jest święty.Zapewne pojawią się publikacje, które jak zwykle surowo będą oceniać działania samorządu, ale nie będzie to służyć nikomu do zbijania kapitału poparcia. Sam jako autor portalu nie opowiedziałem się po żadnej stronie, mimo iż pojawili się potencjalni kandydaci na burmistrza. Inne media często pytają mnie o moje deklaracje i odpowiadam bez przekonania, ze jako kandydata na burmistrza nie widziałem się w tych wyborach. Nie budowałem zaplecza. Nie walczyłem o poparcie organizacji ani poparcie znaczących osób w naszej gminie.

Na giełdzie przedwyborczej pojawiły się 3 nazwiska. Znam każdą z tych osób i śmiem twierdzić, że liczyć się będą tylko dwie. Znana partia polityczna wystawi w naszej gminie swojego kandydata. Człowieka znikąd ( w sensie zaangażowania dla mieszkańców), ale partia bezkrytycznie na niego stawia. Ta partia ustami swojego przedstawiciela  (posła z naszego regionu) proponowała mi przy świadkach znaczący udział w tych wyborach. I tej partii z racji przekonań nie miałem zamiaru odmawiać. Nim jednak dałem odpowiedź okazało się że to zwykły blef. Prorokuję dla tej partii słabiutki wynik. Oczywiście to nie będzie wynik tej partii tylko desygnowanego człowieka tej partii. Czyli w tym przypadku żaden wynik.

W wyborach samorządowych już dawno podjąłem decyzję o kandydowaniu na zaszczytną funkcję radnego i będę się o tę funkcję ubiegał. Nie mam jeszcze  określonego okręgu wyborczego. Wokół mojej osoby zgromadzeni są ludzie, którzy mogą w odpowiedniej ilości kandydatów spełnić wymogi stawiane komitetom zamierzającym wystawić swojego kandydata na burmistrza Wąchocka. Być może tak się stanie. Samo kandydowanie to jeszcze nie wszystko. Ważne jest Wasze poparcie i głosy 16 listopada. Jak będzie, i czy będę zależy od wielu czynników. Komitet który będzie wystawiał kandydatów związanych ze mną nazywa się po prostu Komitet Wyborczy Wyborców Niezależny Tomasz Szczykutowicz. 16 listopada szukajcie nas na kartach do głosowania.

Tomasz Szczykutowicz

Share via email+1Share on TwitterShare on Facebook

Skomentuj (Komentarzy: 22)

Informacje o wachock.info

Strona redagowana od września 2010.Liczba zamieszczonych artykułów 1250
Ten wpis został opublikowany w kategorii AKTUALNOŚCI. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
  • telewizor
    Burmistrz w telewizji wyjaśnił procedury otwierania szaletu.
  • CAM00449[1]
    Odpust na Św. Rocha bez karuzeli. Na górze Rocha nabożeństwo.

• 30-31 bm – Kolejny turniej i… marzenia o większym boisku.
  • CAM00486
    Na ul. Ceglanej od lat proszą o rów, napisali pismo do urzędu. Urząd odpisał…
  • CAM00503
    Koncert w opactwie, W październiku relikwie świętego Papieża w Wąchocku.
  • CAM00539
    Dzieci ze szkółki piłkarskiej wzięły udział w pierwszym wyjazdowym turnieju.
  • uliczny2
    Piechotą z Lublina do Fatimy przez Wąchock. We wtorek pielgrzym dotrze do nas na nocleg
  • CAM00582
    Rozpoczął się nowy rok szkolny
  • CAM00589[1]
    Fatimski pielgrzym dotarł do Wąchocka. Jutro 60 km piechotą do Chęcin
  • CAM00625[1]
    Pielgrzym wyruszył z asystą. Pożegnalne spotkanie w Wielkiej Wsi
  • CAM00172
    W Wąchocku NO PROBLEM. Posłanka PO buduje kolejne obwodnice miast
  • sesja archiwum
    Nowe nazwy dla placów, skwerów i ulic w Wąchocku
  • CAM00732
    75 rocznica powstania Podziemnego Państwa Polskiego. Uroczystości przy Św. Jacku.
  • drewno 3
    We wtorek (30 września br) Zebranie Serwitutantów
  • kielce
    Obok nas! Smutny program z Wąchocka w kieleckiej telewizji
  • CAM00734[1]
    Kronika odwiedziła biedną kobietę z czwórką małych dzieci.
  • wybory
    We wtorek o 24-tej poznamy kandydatów na radnych.
  • urna
    Gorąca noc w kraju. W Wąchocku prawdopodobnie już wszystkie komitety zgłosiły kandydatów
  • wybory ikona
    Wąchocczanie powalczą o mandaty w Radzie Powiatu i w Sejmiku.
  • wybory
    Wybory do Rady Miejskiej. Kandydaci z trzech KWW

22 odpowiedzi na „Oświadczenie przed wyborami

1. z kobyla pisze:

P.Tomku b.dobry artykuł.W co ten PIS wierzy?Ta osoba o której pan myśli to wogóle nikomu nie znana a na wsiach tym bardziej.Trafna ocena.
    Pozdrawiam.

2. Anonim pisze:

cyt. „Portal Kronika Wąchocka nie będzie propagandowym źródłem informacji na czyjąkolwiek rzecz…”
    Przecież już jest tubą propagandową Szczykutowicza od początku istnienia przed poprzednimi wyborami. Myśli Pan, że ciemny lud to kupi?
    PiS postawił na swojego kandydata, na Wielkowiejskiej mają z kogo wybierać radnego i strach obleciał redaktorka. Szuka okręgu wyborczego, wylewa na ekran swoje żale.

odp. Nie obleciał mnie żaden strach, a do którego okręgu KWW mnie wpisze jest sprawą otwartą. O tym czy będę potrzebny w radzie w kolejnej kadencji zadecydują wyborcy. Myślę, że sprawując mandat załatwiłem wiele mniejszych i większych spraw na sesjach i komisjach i opisując to na tym portalu, więc „lud nie musi nic kupować”. Była to właśnie moja tuba i nadal taką pozostanie. W minionej kadencji bez względu na miejsce zamieszkania (Wielkowiejska) byłem radnym całej gminy, wnioskując do burmistrza w imieniu mieszkańców, w przeciwieństwie do innych radnych o sprawy dotyczące wszystkich sołectw i obu części Wąchocka na równi.Podsumowanie mojej kadencji i działań w radzie znajdzie Szanowny Czytelnik wkrótce na tej stronie.

3. Anonim pisze:

Nie ważne w co wierzy PIS, pewne jest to że pan poseł Lipiec nie wierzy Szczykutowiczowi i zrobił go w balona i z balona zeszło powietrze.
    Pan Rymarski to poważny kandydat wykorzysta notowania najmocniejszej partii a ludzie z partii Gowina to tylko zające.

4. matka pisze:

czemu szkoła jest zamknięta 13.X. bo dyrektor wąchockiej podstawówki jedzie na wycieczkę! Gdzie kuratorium???

5. Anonim pisze:

a co to za święto że szkoła zamknięta? dzień nauczyciela? bardziej to chyba międzynarodowy dzień na rzecz ograniczania klęsk żywiołowych i dlatego zamknięta kuźnia członków wąchockiego PO.

6. Anonim pisze:

gimnazjum pracuje 13

7. Rataje pisze:

będę głosował za każdym, który będzie miał realną siłę zmienić układ samela – staniszewski. Za każdym który zagwarantuje odsunięcie od władzy tych dwóch panów a zwłaszcza tego drugiego. Wąchocka nie stać na kolejne 4 lata rządów tych dwóch panów.

8. D pisze:

Może w tych wyborach to uszczęśliwiłby Pan Lublin, startując na dowolne stanowisko. Wąchock będzie Panu wdzięczny. Nie ma co ukrywać tu się pan marnuje. Taki talent polityczno-artystyczny wart większego miasta. I proszę zdążyć z rejestracją domeny Lublin.info.

9. niezdowolony pisze:

Pogoda do niczego. Dzieci z Wąchockiej podstawówki idą dziś do szkoły. Miało być wyjście, ale pada. Ale czemu moje dziecko musi dziś iść do szkoły? Dla mnie 13 października to dzień pracy. Jednak wtedy szkoła będzie zamknieta na cztery spust. Powód: wycieczka nauczycieli z okazji Dnia Nauczyciela. Pomysł genialny. Czy burmistrz też jedzie? Przywiozą dzieciom muszelki na pamiątkę? Mam nadzieję, że nowy burmistrz zmieni wedle obietnic kadry zarządzające w szkołach. Trzymam za słowo Pana Janusa.

10. może niania? pisze:

Jaki ma sens odrabianie dnia 13.09 w przedszkolu? W weekend chcę spędzić z dzieckiem więcej czasu, ponieważ cały tydzień pracuję. Czy 13 dyrekcja zapewni mi nianię dla dziecka? To wszystko jest chore…

11. może niania? pisze:

Miało być 13.10 (pomyłka)

12. bezrobotna pisze:

Będę głosowała na innego kandydata niż Samela, nie dlatego że jest miernym gospodarzem tylko dlatego że stworzył funkcję wiceburmistrza, w tak małej gminie taka funkcja jest za kosztowna i nader zbyteczna. Będę głosowała przeciwko staniszewskiemu, nie przeciw Sameli.

13. jejku pisze:

Niestety ze smutkiem należy zauważyć,że tandem panów S,stał się towarzystwem wzajemnej adoracji.Należy dać szansę energii pana J.,który musi jednak pamiętać,że w razie wyboru (czego mu życzę),za cztery lata wyborcy powiedzą : sprawdzam.

14. Anonim pisze:

Jak załatwiam coś w urzędzie gminy to widzę zainteresowanie burmistrza Sameli lub jego zastępcy. Rozmowa z nimi na tematy merytoryczne to przyjemność. Wiedza, doświadczenie, uczciwość i dbanie o dobro gminy Nie zaczepiają mieszkańców sugerując głosuj na mnie tu tego nie odczułem. Nie mogę tego samego powiedzieć o dobijających się na funkcje burmistrza.

15. obserwator pisze:

Każda szkoła może mieć,, wolne,, ale nauczyciele powinni być w szkole bo są to dni wolne od zajęć dydaktycznych a nie opiekuńczych, każdy uczeń jeśli chce przyjść do szkoły lub nie ma opieki w domu bo rodzice pracują musi mieć zapewnioną opiekę. Wolne dni są dla uczniów a nie nauczycieli, dziwne praktyki są w tej szkole? Sprawa dla kuratorium.

16. obserwator pisze:

Do Anonima jaka uczciwość chyba dbałość o własne interesy, wybory niebawem. Mam nadzieję że kończy się władza S-S.

17. Anonim pisze:

o tak szczyt „kompetencji i merytoryczni” drogi urzędniku ukrywającym się pod „Anonimem” bije po oczach aż miło.
    Jakoś mam zupełnie inne odczucia

18. Anonim pisze:

Śmigam sobie nową drogą w Kobyle i dziękuję Panu Sameli zrobił to co inni nie mogli od 70 lat. To jest najlepsza rekomendacja na następne wybory. Panie Jarosławie pozdrawiam, ma Pan mój głos.

19. Anonim pisze:

A ja zagłosuje na p. S, tylko wtedy gdy odbierze od p. Janas pieniądze niesłusznie wypłacone (10500zł)
    Zbliża się dzień nauczyciela, ciekawe czy ta pani znów dostanie nagrode z tej okazji…pytatam, bo widze, że jedyna zasługą tej pani jest…przyjmowanie nienależnych jej pieniedzy

20. czytelnik pisze:

Wygląda na to, że w gminie są sami wybitni dyrektorzy szkół i ich zastępcy. Rok w rok wszyscy otrzymują nagrody.Czy aby na pewno wszyscy na nie zasługują? To nie jest obligatoryjny dodatek do pensji, chociaż jak widać, dodatek tez można sobie wykombinować…

21. czytelniczka pisze:

Jeśli chodzi o dzień 13.10.to jak najbardziej sprawa do kuratorium,pani dyrektor jeszcze śmie straszyc dzieci jakimiś konsekwencjami,chodzi o te dzieci,które w sobotę do szkoły nie poszły!!!To jest mobbing,dość ,że panuje w szkole i grono pedagogiczne trzęsie „portkami”,to jeszcze na dzieciach się wyżywa zacna p.Janas.Miejmy nadzieję,że niedługo zmieni prace p.Dorotka,która nie pamięta jak na świetlicy zaczynała pracę i tam widocznie jej miejsce.

22. figa pisze: